Ik begin aan een schrijf project 

De laatste jaren ben ik bezig met schrijven. Ik wil schrijven. Ik wil leren schrijven. Om dit te leren ben ik de laatste jaren bezig met writing practice, waar ik al artikelen over geschreven heb. Ik volgde laatst een cursus bij Geertje Couwenbergh over eetbaar schrijven. Schrijven voor een publiek, zoals hier op mijn blog. Ik vond het heel lastig om een onderwerp of project te kiezen. Uiteindelijk schreef ik een blogpost over een lastig moment in mij  leven als moeder. En ik schreef een lange brief aan mijn neefje over mijn onzekerheid, eetprobleem en neerslachtigheid tijdens mijn studie. Deze was niet voor publicatie. Ik heb hem ook niet verstuurd. Verder dan die twee schrijf producten kwam ik niet.

The practice of writing memoire

Ik wanhoopte niet. Dacht eerder, ik wil het niet forceren. Mijn grote schrijf project komt wanneer het komt. Toen ik thuis kwam van de cursus ben ik het boek Old friend from far away gaan lezen van Natalie Goldberg. Het gaat over memoires schrijven. Gevoed door vragen van Natalie en opdrachten om steeds 10 minuten over een bepaald onderwerp te schrijven, schreef ik 2 notitieblokken vol. Oefenen, oefenen, oefenen. Maar wordt dit nou mijn body of work? Wanneer maak ik echt een creatief product vroeg ik me af. Geïnspireerd door de YouTuber Linda Barsi begon in met een outline van mijn levensverhaal. Hoofdstukindeling per fase, chronologisch, rechtoe rechtaan. 

Twijfels

Wat ik nu doe is de anectdotes sorteren door ze in het document te typen op de plaats waar ze in de structuur horen. Dit is waar ik nu sta. Ik wordt nu belaagd door twijfels. Ook door de tips van Linda Barsi die screenplay schrijver is. What is the dramatic question? What are the characters wants and needs? What are the setups and payoffs? De theorie achter deze vragen snap ik wel, ze legt het duidelijk uit. Maar kan ik mijn eigen leven zien als een dramatic question? Of moet ik een periode uit mijn leven kiezen en daar over schrijven? Bijvoorbeeld: dit meisje heeft een extreem laag zelfbeeld en een eetprobleem. Hoe komt ze hier uit? Hoe lost ze dit op?

Proces

Ik zie het nu als een proces waar ik in zit. Ik blijf stug anekdotes plaatsen in de structuur en een steeds lijviger document opbouwen. Mijn gevoel zegt dat als ik bezig blijf ik wel tot een resultaat zal komen. Ik moet er wel tijd aan besteden. Ik heb met mezelf afgesproken iets minder op YouTube te kijken en iets meer zelf te creëren. Minder consumeren , meer creëren. Een voorbeeld nemen aan de YouTube creatives en iets minder naar ze kijken. Dus voorlopig dag! Mascha, Sanny, Anna, Gary en Marie.

Is dit herkenbaar voor iemand? Zijn er nog meer mensen die schrijf beginners zijn of waren? Let me know.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s