Writing practice – schrijfoefeningen

Writing practice

Ik ben deze blog begonnen omdat ik nieuwsgierig  ben naar schrijven. Ik ben verslaafd aan blogs en vlogs van anderen. Op deze manier lezen en kijken hoe andere mensen leven vind ik fascinerend en inspirerend. Ik leer er soms ook van. Hier deel ik zelf iets over mijn recente ervaring met Writing practice.

Mijn basis is schrijven. Schrijven in een schriftje, puur voor mezelf. Ik doe het nu ongeveer 2 jaar en soms een hele tijd niet. Na de periode dat ik morning pages schreef ( zie eerder artikel) wilde ik eens wat anders of eigenlijk meer. Ik schreef mijn morning pages en dacht, wat nu? Ik wilde verder, meer leren. Via een vriendin kwam ik op het spoor van een schrijf retraite. Een heel weekend in een klooster concentreren op mijn schrijven. Het leek me heerlijk. Naast het gevoel een next step te nemen leek het me fantastisch even vrij te zijn van het thuisfront, met name onze 2 kleine kinderen. In februari 2016 heb ik voor het eerst meegedaan aan een schrijf weekend in een klooster. Ik vond het een verademing. Zo fijn dat er een coach is die je opdrachten geeft en je mee leidt. Niet zelf hoeven nadenken of plannen. We waren met een grote groep en kregen, na een inleiding, steeds korte oefeningen van 15 minuten. We oefenden ook het voorlezen van ons werk. In kleine groepjes en in de grote groep. Ik heb les gehad van Geertje Couwenbergh over Bewoest schrijven. Ik kan haar van harte aanbevelen. Het schrijven werd afgewisseld met yoga oefeningen wat motiverend en versterkend werkte.

Welke tips heb ik meegenomen?

– Oefen met schrijven binnen een beperkte tijd, bijvoorbeeld 15 minuten, alsof het fitness is.

–  Je eerste gedachte is het beste begin.

– Ga non-stop door met schrijven tot de tijd om is. Pen beweegt over het papier.

– Luister niet naar je innerlijke criticus terwijl je schrijft.

– Geef meteen alles (spend it all). Bewaar niets voor straks.

– Wees specifiek.

– Voed je schrijvershart door te lezen.

Na de cursus ben ik op zoek gegaan naar boeken met schrijfoefeningen erin. Af en toe zonder ik me af (bijvoorbeeld in de bibliotheek) en schrijf en lees ik een uur lang. Deze boeken kan ik aanraden om te beginnen met schrijfoefeningen:

1. Zin – Lust in je leven door schrijven, Geertje Couwenbergh

2. Writing down the bones, Natalie Goldberg

3. Je leven schrijven, Julia Cameron

Nog een tip van Geertje Couwenbergh was om contact te zoeken met andere beginnende schrijvers die willen oefenen. Ik ben heel benieuwd of jij dit ook wilt. Laat het me weten hieronder. Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s