Ben ik wel geschikt om moeder te zijn?

Ik heb er al een half leven op zitten. De huidige fase in mijn leven begon toen ik besloot samen te gaan wonen. Vroeger had ik veel vrije tijd, stond ik op wanneer ik maar wilde. Ik ging wel eens uit met vrienden of hing op de bank een film te kijken. Ik had weinig doelen. Het leven bestond uit veel leuke dingen zoals festivals, concerten, feestjes, picknicken in het park met veel wijn. Maar ook eenzaamheid, onzekerheid, ontevredenheid. Nu heb ik samen met mijn vriend 2 kinderen. Nu werk ik, zorg ik voor de kinderen, lees ik af en toe een boek, sport ik, kijk ik af en toe televisie en praat is soms met mijn vriend. Na de eerste intensieve jaren na de geboorte van onze kinderen ging ik me afvragen: moet ik de rest van mijn leven voor mijn kinderen leven door voor ze te zorgen, of is er nog meer in het leven? Dat laatste natuurlijk, dat wist ik wel want ik had al zoveel meegemaakt. Maar kunnen al die leuke dingen ook naast mijn kinderen? En wil ik dat wel? Wil ik nog steeds festivals , concerten en feesten? Ja, op zijn tijd is het wel leuk maar ik heb er minder behoefte aan. Ik zou meer stilte willen, onbegrensd kunnen slapen. Wakker worden zonder direct iets te hoeven doen. Vrije tijd alleen met mijn vriend. Dit is waar ik nu weinig van heb.
Waar heb ik wel veel van? Veel liefde en warmte van mijn kinderen. Als ik vroeg opsta en beneden in de kamer alvast een kopje thee zet en een YouTube filmpje kijk komen de kleintjes een voor een naar beneden. Ik heb vaak een half uur alleen. Om even te schrijven, mediteren of YouTube kijken. Dan komt er een slaperig koppie om de deur kijken. Ze lopen meestal direct naar me toe en gaan slaperig tegen me aan zitten. Ik trek mijn kind stevig tegen me aan om het op te warmen in de koude ochtend kamer. Het voelt zo vertrouwd en goed. Ik kan ze mijn liefde geven en zij geven mij aandacht, vragen, warmte en liefde. Op zijn tijd ook woede , onvrede, verdriet, onbegrip, een boze schreeuw. Ze zijn er en ze zijn mijn verantwoordelijkheid. Soms ben ik zo boos dat ik ze liever kwijt was, of ben ik zo ontevreden en gefrustreerd dat ik ze aan iemand anders zorg over zou willen laten. Dan vraag ik me af: waarom wilde ik ook alweer kinderen? Ik herinner me dat ik de kans om kinderen te krijgen niet wilde missen. Ik zag in mijn partner al en betrokken en verzorgende vader. Hij wilde al langer kinderen. Dit gevoel kwam bij mij pas na een tijdje. Ik had het nooit eerder gehad. Ik denk dat ik 36 was. Is het biologisch bepaald? Zijn het hormonen? Heb ik het gedaan omdat het van mij verwacht werd? Of omdat ik het heel graag wilde? Het zal als met alles wel een combinatie van deze dingen zijn.
Het moeilijkste van moeder zijn vind ik mijn woede beteugelen als ik zwak ben. Slecht geslapen, moe, grieperig, ziek is de slechtste omstandigheid om te dealen met mijn opstandige kind. Je verbied een kind iets en hij doet het toch. Je zegt het weer en hij doet het weer. Ik denk, kijk hoe rustig ik blijf, ik zeg het weer: niet doen, (wel iets harder nu) en hij doet het weer. Ik pak hem vast bij zijn arm of pols of ik til hem op en zet hem uit de kamer. Vlak voor de deur van zijn kamer blijft hij staan ik geef hem een zetje en zeg, nu blijf je even op je kamer. Het gaat net iets harder dan het mag. En hij weet dat. Hij wordt heel boos en zegt dat ik hem pijn heb gedaan. Kut mama. Hij zegt het en zo voel ik me. Vol spijt en schuldgevoel. Ik ben een gemenerik. En een slechte moeder.
Is dit herkenbaar voor anderen? Zijn er mensen die tips hebben hoe om te gaan met dit soort woede?
Mijn strategie Is om fysiek goed voor mezelf te zorgen. Goed eten en genoeg slapen. Verder ben ik losser geworden in de zin dat ik niet bepaal welke activiteiten we elk moment van de dag doen. Ik stel me flexibeler op. En toch…die woede momenten komen bij tijd en wijle…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s