Mijn eigen “Happiness Project” I

november 2015 006

Nieuwe gewoonten

Tijdens de voorjaarsvakantie dit jaar las ik “The Happiness Project” van Gretchen Rubin (zie vorig artikel). In het boek onderzoekt zij een jaar lang zelf hoe nieuwe gewoonten haar gelukkig kunnen maken. Dit doet ze door elke maand een aantal nieuwe “habits” uit te proberen. Zij noemt dit “resolutions” en vinkt ze af  in een resolutions chart. Je kan voorbeelden downloaden van haar site www.gretchenrubin.com . Geïnspireerd door Gretchen ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik ben begonnen aan de basis: genoeg slapen, regelmatig schrijven, mediteren en hardlopen.

Mijn voornemens in oktober

  1. Elke dag tussen 22 en 23 uur naar bed.
  2. Elke dag morning pages schrijven (zie eerder artikel over morning pages).
  3. Elke week 3 keer hardlopen.

Hoe het ging

Ik ben van half september tot half oktober 6 dagen per week tussen 22 en 23 uur naar bed gegaan en stond rond 6 en 7 uur op. Ik kijk weinig televisie en dit helpt je om je op tijd voor te bereiden om te gaan slapen. Je blijft niet plakken. Ik vind het soms wel moeilijk om te stoppen met YouTube sinds ik een smartphone heb. YouTube heeft voor mij een groot deel de televisie vervangen.

Ik voel me er goed bij. Ik wordt elke dag wakker voordat onze kinderen van 4 en 5 wakker worden. Hier wil ik mee doorgaan.

Mijn tweede “resolution”,  Morning Pages schrijven,  is niet nieuw. Ik deed het al. Dit lukt me 4 dagen in de week. Ik voeg daar nu mediteren (met de stem van Dolly Heuveling van Beek) aan toe. Na het mediteren voel ik me even opgeruimd als na morning pages. Soms doe ik het een en soms het ander. Mijn hoofd leeg hebben, geeft me energie en zin om de dag te starten. Ik ga er mee door.

Mijn derde goede voornemen is hardlopen. Ik had begin september 5 KM hardgelopen tijdens de “Bridge to Bridge” loop. Mijn volgende doel is de 10 km. Daar ga ik nu voor op basis van het schema op www.sportrusten.nl . Mijn voornemen was 3 keer per week, maar dat lukt me niet. Vrijdagochtend ben ik vrij en loop ik altijd een rondje. Op zondag kan ik ook vaak wel even tijd maken. De andere dagen van de week zou ik ‘s avonds moeten lopen in het donker en daar heb ik geen zin in.  Ik houd het nu op twee keer rennen per week.

Stok achter de deur

Gretchen Rubin heeft ook een theorie over hoe verschillende mensen wel of niet geneigd zijn zich aan afspraken (met zichzelf) te houden (zie het artikel op haar blog Video: For Habits, the Strategy of Accountability.. ). Ik val in de categorie mensen voor wie het lastig is om zich aan afspraken met zichzelf te houden maar juist “accountability” van buiten nodig heeft. Mensen die vragen: Heb je gerend vandaag? Of ga je morgen? Hoe snel was je? Dat soort hulp. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit soort hulp nog niet ingeschakeld heb, maar ik wil het wel doen.

Hoe verder?

Ik heb nu dus een lijst van 4 gewoonten die ik wil houden. Gewoonten die ik te moeilijk vind heb ik bijgesteld. Deze  ik:

  1. 6 dagen per week in bed tussen 22 en 23
  2. 4 dagen per week morning pages schrijven
  3. Elke dag 2 keer mediteren. Hiervoor volg ik een online cursus van Dolly Heuveling van Beek.
  4. 2 dagen per week hardlopen.

Zo! Ik moet zeggen dat ik dik tevreden ben met deze lijst. Het is voor mij allemaal haalbaar. Zo’n evaluatie moment nemen zou ik iedereen aanraden. Vier en deel je successen! Gretchen gebruikt zelf een resolutions chart. Heb ik ook geprobeerd maar het werkt niet voor mij. Ik heb ook de app coach.me gebruikt. Write 500 words each day (500WED) was de groep waar ik lid van was. Uiteindelijk vond ik de notificaties en reminders vervelend (ik heb er wel een geweldige schrijfcoach ontdekt: Cecily Kellogg, check haar tips op youtube). Ik wil het simpel houden. Ik heb de app verwijderd. Ik houd wel bij welke afstanden ik loop en in welke snelheid (met de app Mijn Routes).

Welke nieuwe gewoontes wil jij ontwikkelen? Hoe motiveer jij jezelf om je er aan te houden?

Ik ben voor november bezig met een nieuwe lijst resolutions. Dan focus ik me op mijn relatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s