Mijn Helweek in 1500 woorden

Ik volg trouw de video’s op http://www.sannyverhoeven.nl. In april kwam er een serie voorbij over het boek Helweek van Erik Bertrand Larssen. Ik had er nog niet van gehoord. Het klonk als een uitdagend en praktisch zelfhulp boek. Toen Sanny’s serie bezig was zag ik het boek bij de bieb liggen en besloot zelf ook een Helweek “te doen”.

Eerst heb ik het boek helemaal uitgelezen. De basis regels zijn: om 5 uur opstaan, om 22 uur gaan slapen 7 dagen lang. Elke dag sporten, hard werken en gezond eten. Elke dag vantevoren plannen en een dagplanning uitschrijven. Ik heb op 5 gebieden van mijn leven doelen voor mezelf gesteld. Ouderschap, relatie, fitheid, creativiteit en werk. Ik besloot voor de helweek te concentreren op mijn doelen op het werk. Ik heb de hele week een videodagboek bijgehouden (hilarisch om terug te kijken, wat neem ik mezelf serieus en wat een vlog wannabe!).

2

Maandag: Vaste gewoontes

Op maandag was het vroeg opstaan lastig omdat ik onrustig had geslapen, we logeerden namelijk ergens. Ik ben begonnen met mediteren. Foto’s maken en een videodagboek bijhouden. Daarna een uur wandelen en hardlopen met Evy Gruyaert in mijn oren. Ik vond het leuk om het licht te zien worden en heerlijk om zo vroeg hard te lopen in een vreemde lege stad.

Daarna heb ik een dagplanning gemaakt en het hoofdstuk van maandag gelezen.

De belangrijkste vaste gewoonte die ik wil veranderen op mijn werk is de dag beginnen met de belangrijkste taak, dit is vaak een taak waar is tegenop zie omdat ik niet weet hoe ik moet beginnen of het is iets dat ik nog niet zo vaak heb gedaan en twijfel of ik het wel kan. De belangrijke taak schuif ik graag naar achter als er een ad hoc taak op popt die ik leuker of makkelijker vind. Deze dag had ik vrij want het was 2e pinksterdag. Ik had me voorgenomen om te beginnen aan een werktaak en ik heb het de hele dag uitgesteld. Les van de dag is: begin met de belangrijkste taak en doen het meteen in de ochtend. Verder merk ik dat mijn dagplanning veel te optimisctich is. Ik moet realistischer leren plannen. Overall wel een tevreden gevoel.

12

Dinsdag: Modus en focus

Opstaan en sporten ging goed. Het is een heerlijk gevoel om zo vroeg en alleen op de wereld de natuur in te trekken met mijn fiets. Ik ben de Posbank opgefietst zonder af te stappen en was even oog in oog met een hert. Ik heb in helweek gelezen en mijn dagplanning gemaakt. Modus op mijn werk was: doelgericht en vasthoudend. Focus was: begin met het belangrijkste. Les van vandaag was: Begin de werkdag met deze taak. In de middag is focussen voor mij veel lastiger.

1417

Woensdag: Timemanagement

Vandaag iets meer moeite om op te staan. De dag staat in het teken van het huishouden en voor de kinderen zorgen. Dag begonnen met lezen in het boek. Het hardgelopen naar Hoogte 80. Dat is een bergje bij ons in de buurt. Heerlijk voldaan gevoel. Ik geniet van de momenten ’s ochtends vroeg als nog niemand wakker is. Ik krijg een headstart. Dagplanning gemaakt. Ik moest een week, maand en jaarplanning maken. Ik merk dat ik het lastig vind om een gehele planning te maken van werk en prive. Ik merkte dat ik al 2 weken niet in mijn papieren agenda had gekeken waardoor ik niet wist dat Tom een spelletjesochtend had. Ik heb op mijn werk een digitale agenda en een applicatie voor mijn to do lijst. Thuis heb ik een papieren agenda en hebben we aan de muur een gezinplanner. Ik wil toe naar 1 plek waar ik alles bijhoud. Maar hoe? Verder heb ik ontdekt dat ik veel te weinig tijd inplan voor acties. Realistisch plannen is iets dat ik nog moet leren. Vandaag was een matige dag. Niet een goede maand- en jaarplanning gemaakt. Ik vind het lastig. Niet tevreden over mijn prestaties en prikkelbaar en vermoeid. Wel op tijd naar bed gegaan.

 44

Donderdag: Buiten je comfortzone

Stipt om 5 uur opgestaan. Gelezen in Helweek en een fietstocht van een uur langs de IJssel gemaakt. Het was weer heerlijk. Voelde me daarna heel fit. Vandaag is mijn modus om een leider te zijn. Ik moet op mijn werk een kennissessie leiden, wat ik een beetje spannend vind. Mijn voornemen is om iedereen welkom te heten, doelgericht het proces te bewaken en focussen op het resultaat dat ik na de sessie wil hebben. Ik heb er zin in. Ik voel me heel gefocust en het lukt allemaal!

Vannacht moet ik de hele nacht doorhalen. Ik heb twijfels hierover. Ik maak een to do list met vervelende klusjes zoals enveloppen openmaken, rekeningen betalen, vakantiehuisje boeken etc. Ik ga om 01.30 nog eens douchen, verban mezelf naar de zolder en ga aan de slag. Na een uur ben ik door mijn klusjes heen en ga ik een tutorial doen van een videoprogramma. Ik kom er niet in en merk dat ik me moeilijk kan concentreren. Werken aan een memo voor mijn werk bijvoorbeeld kan ik me niet toe zetten. Ik ga in mijn dagboek schrijven en stort in om 3.30 en slaap. Om 5 uur sta ik moe weer op. Het viel me tegen. Het was een sport om wakker te blijven maar echt productief was ik niet.

46

Vrijdag: Rust en herstel

Vandaag moet ik door de dag heen ontspanningsoefeningen doen. Ik moet naar kantoor waar ik hier geen plek voor heb. Ik zou me opgelaten voor voelen om met mijn ogen dicht te zitten. Ik doe de oefening wel thuis maar lang niet elke 2 uur. Ik loop wel een rondje om het kantoor zonder jas om een beetje wakker te worden. ’s Avonds ben ik heel erg moe, gebroken. Het out of your comfort zone begon pas echt vandaag. Vechten tegen de vermoeidheid. Ik heb spijt van de nacht overslaan. Ik heb er de hele dag last van. Als ik net thuis ben om 17 uur vraagt een vriendin of ik naar een cafe kom om even wat te drinken, ik zeg af en heb er later spijt van.

Toch heb ik veel acties ondernomen op het werk. Overleggen gepland met collega’s. De hele dag zware oogleden, niet scherp maar gewoon dóórgaan. Ik ben blij als ik voor 22 in bed lig en nog even wat lees in Helweek om daarna heerlijk te slapen.

52

Zaterdag: Innerlijke dialoog

5 uur op, lezen in Helweek, dagplanning maken en hardlopen naar Hoogte 80. Ik red het weer om de berg op te rennen met Start to Run van Evy Gruyaert en voel me super voldaan. ’s Ochtends wel wat weerstand om op gang te komen maar zodra ik in actie kom gaat het goed. Ik koop nieuwe hardloopschoenen om mezelf te stimuleren.

Ik heb een hele dag afgesproken met twee vriendinnen. Ik merk dat ik me heel positief voel en erger me aan het geklaag van anderen. Ik zou meer willen praten over doelen en de dingen die ik wil bereiken maar hou me in en vraag naar de anderen. Tijdens het eten komen we los en gaan we goed naar elkaar luisteren en elkaar aanmoedigen. Het doet me goed en ik merk wat een verschil er zit in onze energie vergeleken met het begin van de dag. Het verschil is ook dat we nu niet alleen over onze kinderen praten maar meer over ons eigen werk, vrije tijd, vakanties en wat we daarin tegenkomen en graag zouden willen. Ik zie mezelf als een positief ingestelde persoon. Ik help graag anderen maar werk ook aan mezelf. Ik ga voor mijn eigen doelen. Voor de dingen die ik belangrijk vind en die me gelukkig maken. Dit hoeft niet ten koste te gaan van mijn gezin maar ik merk dat ik het lastig schipperen vind tussen mijn persoonlijk doel en ons gezamelijke geluk. Ik haal mezelf niet naar beneden, maar spreek mezelf moed in.

Zondag: Plaats je leven in perspectief

Zondag sta ik pas om 5.45 op. Ik merk dat ik aan het verslappen ben met de regels. Ik voel het einde in zicht komen en ben een beetje klaar met de helweek. Ik voel me zwaar en vermoeid. Toch ga ik een eind fietsen samen met Tom naar Sonsbeekpark en daarna de sportschool in voor 45 min spinning.

Wat neem ik mee uit de helweek:

  • Op mijn werk elke dag beginnen met 1 belangrijke taak waar ik tegenop zie.

  • Nacht doorhalen doe ik nooit meer. Goed slapen is belangrijk voor mijn humeur en wilskracht.

  • Ik zal op mijn werk modus en focus gebruiken. Ik kom krachtiger over en kan het resultaat (van overleggen, projecten, etc.) hierdoor meer beinvloeden.

  • Doorgaan met mijn blog, ik zit vol met plannen.

  • Wel vroeg opstaan, maar niet om 5 uur. Zin om niet zoveel meer te moeten. Het is heerlijk om in de zomer vroeg op te staan en helemaal alleen te zijn. Het zijn magische uren, echt een aanrader.

  • Plannen (week, maand, jaar, jaren) moet ik nog leren, de helweek was te kort om deze onder de knie te krijgen. Oefenen, oefenen, oefenen.

  • Een week is te kort om alles uit het boek te leren. Toch heeft de week indruk op mij gemaakt en zal ik de zware- en hyperenergieke momenten niet snel vergeten. Ik zal het volgende zomer weer doen. Deze keer zonder doorhaalnacht. Doe jij mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s