Mijn ervaring met “morning pages”

Mijn ervaring met “morning pages” begon een paar jaar geleden. Toen las ik het boek The Artist’s Way van Julia Cameron, een soort handleiding voor het ontwikkelen van creativiteit. Een van de tools die Julia gebruikt zijn morning pages. Schrijf elke ochtend voordat de dag begint 3 handgeschreven blaadjes tekst.

DSCN2648

Ik had behoefte aan “iets voor mezelf”. Een plekje in huis en in mijn hoofd waar ik me even niet bezig hield met verantwoordelijkheden. Een open plek waar ik mezelf kon zijn en waar er ruimte was voor nieuwe gedachten. Een leeg hoofd, een leeg blad waar er ruimte was voor dingen om te ontstaan. Niet zorgen voor anderen of reageren op prikkels van buiten. Even helemaal stil zijn, het even niet weten ( wat ga ik nou schrijven?), de pen laten bewegen over het papier om woorden te vormen, drie bladzijden lang.

DSCN2650

Ik deed het in het begin sporadisch. Niet elke ochtend. Vaak waren onze kleine kinderen al vroeg op en vroegen mijn hulp. Nu slapen de kinderen tot 7 uur en wordt ik zelf vaak een uur eerder wakker. Ik score nu 4 keer morning pages schrijven op de 7 dagen van de week. Ik ben tevreden zo.

DSCN2651

Hoe gaat het in zijn werk? en wat levert het op?

Ik begin meestal te schrijven met enige weerstand. Het is moeilijk om uit het warme bed te komen om te schrijven. Als ik begin is het iets mechanisch. Ik begin met de datum en het tijdstip op te schrijven. Daarna volgt een aantal zinnen over hoe ik me fysiek voel en hoe ik heb geslapen. Ik merk dat hierna het schrijven al iets makkelijker gaat. Dan volgt een braindrain. Ik schrijf alle dingen op waar ik over pieker, dingen die ik moet doen op het werk, situatie van de vorige dag met mijn kind waarin ik boos werd, ontevredenheid over mijn fysieke conditie en lichaam, verveling, kortom, een klaag verhaal.

Als dat uit de weg is (meestal na 1 bladzijde) komen er ideeen in mij op. Er gaat een positief kraantje open in mijn hoofd waar oplossingen voor problemen ontstaan of plannen voor acties in mijn leven die leuk zijn. Zo ga ik de situatie op mijn werk oplossen, dit wil ik met mijn kind gaan doen, dit wil ik opruimen in mijn huis, die ga ik bellen om weer eens gezellig te eten, etc. Deze ideeenstroom gaat door tot de 3 pagina’s vol zijn. Ik leg dan mijn schrift en pen weg en begin met een opgeruimd hoofd aan mijn dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s